Overzicht magazines

Food Inspiration Magazine is hét digitale vakblad voor de foodserviceprofessional die op zoek is naar innovatie en inspiratie. Het gratis digitale magazine verschijnt elke maand. Trends, culinaire inspiratie, interviews, conceptwatching en journalistieke reportages staan centraal. Het Food Inspiration Magazine gaat naar ruim 65.000 foodprofessionals en food-volgers in Nederland en België.

Thailand ervaar je multisensorisch

  3 min

Offline: This content can only be displayed when online.

Gastredacteur

Thailand ervaar je multisensorisch: in geluid, geur en smaak. Dampende soepen, kletterende wokpannen, gegrilde krokodillen. Stylist Marijn Visser reisde met haar partner en chef-kok Fedor Kok van het zuiden naar het noorden. Ze legde alles vast en deelt als gastredacteur van Food Inspiration haar ervaringen.

“Onze reis start in het zuiden, op eiland Koh Phangan, waar de locals hun bestaan grotendeels ontlenen aan alles wat ze vangen in de zee. Op open vuurtjes en barbecues grillen ze spartelend verse vis en serveren die in zijn geheel, zonder al teveel poespas.”

“Op het vasteland ligt Surat Thani. Een overnachting in het krakkemikkige vissersdorpje wordt beloond met dampende borden pittige Tom Saap; bouillon met krokante stukjes varkensvlees. ‘s Nachts komt de Night Market tot leven en wordt er volop gekookt. De gerechten zijn authentiek en simpel. Fedor en ik zijn hier bijna de enige buitenlandse toeristen. Voor het overgrote deel zijn hier locals, wat ik fijn vind. Dit geeft je toch het gevoel dat je iets bijzonders aan het ontdekken bent, in plaats van dat je met z’n allen in de rij staat.” 

“Bij de foodstand van female chef Jay Fai hing een bordje met daarop: Fully-booked until November. Het is begin september als wij er zijn en er staat een enorme rij voor het tentje. De 73-jarige Jay bakt haar befaamde fluffy krab-omelet. Ze zit in een aflevering van de Netflix-serie Street Food en is recent opnieuw met een Michelinster bekroond. Zelf baalt ze van die ster, want ze kan haar vaste gasten niet meer bedienen. Of het het waard is? Het eten is goed, maar ik vind het gehyped. Om de hoek eet je net zo lekker zonder een rij toeristen.”

“In Bangkok zijn vooral de markten indrukwekkend. De grootste versmarkt van Bangkok, Khlong Toei Market, is 24 uur per dag geopend en prikkelt alle zintuigen. Kippen worden ter plekke de kop afgehakt, krokodillen worden in hun totaliteit gegrild en het gekletter van wokpannen galmt door de enorme hal. De geur? Thaise basilicum, gestoomde rijst, frituur, kokos, …”

“In groot contrast met alle traditionele streetfood-standjes staat the COMMONS, een foodhal zoals wij ‘m kennen: hip, gestyled en relatief prijzig. Rijkere toeristen en locals komen hier voor een meer internationale experience, met Napolitaanse pizza’s, poke bowls en burgers.”

“Chiang Mai is aan het verwesteren. De groeiende expat community brengt hippe koffietentjes en healthy concepten die je overal ter wereld ziet met zich mee. Hier geen krokodillen aan ‘t spit of rondslingerende vissenkoppen. Alhoewel, ieder weekend verandert het rustige stadje in een hectische wirwar van streetfood stalls en marktkraampjes met souvenirs.”

“Het contrast tussen de verschillende gebieden in Thailand is groot, maar één ding is overal hetzelfde: eten bereiden, verkopen en nuttigen gebeurt op straat. In Thailand gaat streetfood niet om gestylde mini-gerechtjes, maar om écht eten. Vol van smaak en super vers.” 

Marijn (32) werkt 10 jaar als styliste in
de foodsector. Na veel voor verschillende foodmagazines te hebben gewerkt en te hebben gereisd over de hele wereld is ze in
de zomer van 2019 voor zichzelf begonnen
met Studio Rijn. Hier wil ze de mooie verhalen rondom eten en drinken vastleggen op beeld. Ze reist veel samen met haar partner Fedor Kok, van Bistrobar Berlin en Bistrobar Bankoh in Nijmegen.

  Marijn Visser & Julia Daalder   Sander van der Meij

“De verscheidenheid en enorme versheid van het aanbod op de foodmarkten is jaloersmakend. Het is soms alleen wel misselijk om te zien dat ze recht voor je neus een kip slachten maar verser kun je het niet krijgen. Door het tropische klimaat zie je groenten en fruitsoorten die wij niet kennen. 

Voor mijn gevoel staan de Thai dichter bij de bron wat betreft hun eten. Ik heb het gevoel dat ze allemaal wel redelijk goed kunnen koken. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit. Je moet naar het ene food-stalletje voor de beste Pad Thai en naar de ander voor dat ene wrapje.”    

Ped nit noi:
een beetje spicy

Mai Ped:
niet te spicy

Gin khao reu yang?
een gangbare groet onder locals en betekent: Heb je al rijst gegeten?  

Thailand ervaar je multisensorisch: in geluid, geur en smaak. Dampende soepen, kletterende wokpannen, gegrilde krokodillen. Stylist Marijn Visser reisde met haar partner en chef-kok Fedor Kok van het zuiden naar het noorden. Ze legde alles vast en deelt als gastredacteur van Food Inspiration haar ervaringen.

“Onze reis start in het zuiden, op eiland Koh Phangan, waar de locals hun bestaan grotendeels ontlenen aan alles wat ze vangen in de zee. Op open vuurtjes en barbecues grillen ze spartelend verse vis en serveren die in zijn geheel, zonder al teveel poespas.”

“Op het vasteland ligt Surat Thani. Een overnachting in het krakkemikkige vissersdorpje wordt beloond met dampende borden pittige Tom Saap; bouillon met krokante stukjes varkensvlees. ‘s Nachts komt de Night Market tot leven en wordt er volop gekookt. De gerechten zijn authentiek en simpel. Fedor en ik zijn hier bijna de enige buitenlandse toeristen. Voor het overgrote deel zijn hier locals, wat ik fijn vind. Dit geeft je toch het gevoel dat je iets bijzonders aan het ontdekken bent, in plaats van dat je met z’n allen in de rij staat.” 

“Bij de foodstand van female chef Jay Fai hing een bordje met daarop: Fully-booked until November. Het is begin september als wij er zijn en er staat een enorme rij voor het tentje. De 73-jarige Jay bakt haar befaamde fluffy krab-omelet. Ze zit in een aflevering van de Netflix-serie Street Food en is recent opnieuw met een Michelinster bekroond. Zelf baalt ze van die ster, want ze kan haar vaste gasten niet meer bedienen. Of het het waard is? Het eten is goed, maar ik vind het gehyped. Om de hoek eet je net zo lekker zonder een rij toeristen.”

“In Bangkok zijn vooral de markten indrukwekkend. De grootste versmarkt van Bangkok, Khlong Toei Market, is 24 uur per dag geopend en prikkelt alle zintuigen. Kippen worden ter plekke de kop afgehakt, krokodillen worden in hun totaliteit gegrild en het gekletter van wokpannen galmt door de enorme hal. De geur? Thaise basilicum, gestoomde rijst, frituur, kokos, …”

“In groot contrast met alle traditionele streetfood-standjes staat the COMMONS, een foodhal zoals wij ‘m kennen: hip, gestyled en relatief prijzig. Rijkere toeristen en locals komen hier voor een meer internationale experience, met Napolitaanse pizza’s, poke bowls en burgers.”

“Chiang Mai is aan het verwesteren. De groeiende expat community brengt hippe koffietentjes en healthy concepten die je overal ter wereld ziet met zich mee. Hier geen krokodillen aan ‘t spit of rondslingerende vissenkoppen. Alhoewel, ieder weekend verandert het rustige stadje in een hectische wirwar van streetfood stalls en marktkraampjes met souvenirs.”

“Het contrast tussen de verschillende gebieden in Thailand is groot, maar één ding is overal hetzelfde: eten bereiden, verkopen en nuttigen gebeurt op straat. In Thailand gaat streetfood niet om gestylde mini-gerechtjes, maar om écht eten. Vol van smaak en super vers.” 

“De verscheidenheid en enorme versheid van het aanbod op de foodmarkten is jaloersmakend. Het is soms misselijkmakend om te zien dat ze recht voor je neus een kip slachten maar verser kun je het niet krijgen. Door het tropische klimaat zie je groenten en fruitsoorten die wij niet kennen. 

Voor mijn gevoel staan de Thai dichter bij de bron wat betreft hun eten. Ik heb het gevoel dat ze allemaal wel redelijk goed kunnen koken. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit. Je moet naar het ene food-stalletje voor de beste Pad Thai en naar de ander voor dat ene wrapje.”    

Ped nit noi:
een beetje spicy

Mai Ped:
niet te spicy

Gin khao reu yang?
een gangbare groet onder locals en betekent: Heb je al rijst gegeten?  

Marijn (32) werkt 10 jaar als styliste in
de foodsector. Na veel voor verschillende foodmagazines te hebben gewerkt en te hebben gereisd over de hele wereld is ze in
de zomer van 2019 voor zichzelf begonnen
met Studio Rijn. Hier wil ze de mooie verhalen rondom eten en drinken vastleggen op beeld. Ze reist veel samen met haar partner Fedor Kok, van Bistrobar Berlin en Bistrobar Bankoh in Nijmegen.

  Marijn Visser & Julia Daalder   Sander van der Meij

Offline: This content can only be displayed when online.